Door dr. Alex Young, CEO Virti en Marco Houthuijzen, CXO bij DialogueTrainer
Hoewel HR en Learning & Development bekend staan als relatief conservatieve bedrijfsonderdelen, hoor je de uitdrukking “de nieuwe gouden standaard” te pas en te onpas bij het bespreken van de nieuwste learning- en developmentmethodologie, een nieuw initiatief (NLP! Lean! Agile!) of een nieuwe technische tool (Learning Experience Platform!). Maar als het gaat om immersive learning (waaronder virtual reality en/of augmented reality-, worden de wenkbrauwen gefronst. Zelfs als we weten dat immersive learning (letterlijk: ondergedompeld leren) al jaren onderdeel is van de opleiding tot professioneel piloot, wordt ingezet om chirurgen voor te bereiden op het uitvoeren van de meest complexe operaties tot het ondersteunen van penitentiair inrichtingsmedewerkers (gevangenismedewerkers) om door middel van gesprekstechnieken gedrag van gevangenen op een positieve manier te beïnvloeden. Met immersieve technologieën leggen we de lat hoger als het gaat om leren en ontwikkeling.
Ondanks de enorme populariteit van VR en AR, blijf ik mij verbazen over de onjuiste aannames die HR/L&D-professionals over deze technologieën hebben.
Om te beginnen: wat is immersieve trainingstechnologie?
Immersieve technologie is een overkoepelende term die verwijst naar technologie waarbij de echte en virtuele wereld worden geïntegreerd, waaronder:
- Virtual reality (VR), die gebruikers onderdompelt in een volledig kunstmatige digitale omgeving of 360-graden video;
- Augmented reality (AR), die virtuele objecten over een echte wereld heen legt;
- Mixed reality geeft digitale objecten weer in de echte wereld en met die objecten kan de gebruiker interacteren.
De meeste “spelers” gebruiken een mobiele telefoon, laptop, tablet of headset om toegang te krijgen tot immersieve leerinhoud en elke video is ontworpen om de gebruiker te ondersteunen om een bepaalde vaardigheid aan (of af) te leren, te verbeteren en/of te verfijnen.
Een combinatie van slechte communicatie, vooringenomenheid en klok/klepel-interpretaties heeft echter geleid tot de verspreiding van verschillende mythen en misvattingen die honderdduizenden trainers, docenten, HR- en L&D-medewerkers ervan weerhouden om immersieve L&D-technologie te verkennen.
Mythe 1: Het is een hype
In de wereld van HR en L&D komen en gaan nieuwe technologieën en trends net zo snel als de seizoenen.
Maar dit patroon wordt spectaculair doorbroken door het meest tot de verbeelding sprekende L&D-onderwerp van 2021: immersief leren – dat geen enkel teken van afvlakking in populariteit of exponentiële groei vertoont.
Geholpen door de plotselinge vraag naar online leeroplossingen die de COVID-19-pandemie genereerde, werd de markt voor immersieve opleidingen in 2020 gewaardeerd op 22 miljard Euro en zal naar verwachting een waarde van 400 miljard Euro bereiken in 2026. Alleen al in Nederland wordt immersief leren breed ingezet -en gevalideerd- in het hoger en wetenschappelijk onderwijs, in de zorg, steeds breder bij de overheid en het bedrijfsleven schuift schoorvoetend aan.
Deze populariteit kan worden toegeschreven aan het feit dat de wereldwijde lockdowns van 2020 en 2021 onze ogen hebben geopend voor de mogelijkheden en voordelen van thuiswerken en “remote working” en virtuele samenwerking. De hybride benadering die kenmerkend is voor Het Nieuwe Normaal vereist nieuwe technische platforms die de beste resultaten en de beste gebruikerservaring kunnen garanderen. Organisaties ontdekken dat “immersive tech” perfect bij deze behoefte aansluit en daarom zullen ze immersief leren blijven integreren in hun standaard wervings-, onboarding- en L&D-processen.
Mythe 2: Het is een gimmick en verbetert het leren niet echt
Elke nieuwe technologische innovatie loopt het risico te worden bestempeld als hype en niet te voldoen aan de overdreven beloftes van impact. Het belangrijkste verschil met immersieve technologieën is echter dat er uitgebreid gepubliceerd onderzoek is dat hun effectiviteit als onderdeel van een pakket aan blended leermiddelen keer op keer aantoont.
Onafhankelijk onderzoek toonde aan dat wanneer gezondheidswerkers en sociale zorgverleners werden opgeleid met Virtu, hun begrip van infectiebeheersingsmaatregelen 76 procent hoger was dan dat van hun traditioneel opgeleide leeftijdsgenoten. Op het gebied van kennisbehoud bleek de immersieve training 230 procent effectiever.
Dit komt waarschijnlijk omdat we het beste leren door de regelmatige, repetitieve oefeningen die makkelijk en overal te starten zijn en leuk zijn om mee te oefenen. We weten dat studenten die trainen op immersieve tech-platforms niet alleen met meer verfijnde vaardigheden uit het proces komen, maar dat ze hun nieuwe kennis en verhoogd zelfvertrouwen ook voor een langere periode vasthouden nadat de training is voltooid.
Mythe 3: Het is duur en ontoegankelijk voor het MKB
Veel bedrijven zijn bang voor mogelijk hoge initiële kosten die horen bij het ontwikkelen van op maat gemaakte VR- of AR-leercontent. Ten eerste is er al veel materiaal beschikbaar en bestaat het op maat maken van content uit het tweaken van bestaande content, de relatieve kosten nemen drastisch af wanneer aanvullende inhoud later wordt gemaakt en bijgewerkt wordt. Zo bestaan er wereldwijd rond de 75 professionele, universele gesprekmodellen waarvan DialogueTrainer er op dit moment al 50 als simulatie heeft ontwikkeld.
Bovendien, omdat VR- of AR-trainingsinhoud on-demand en repetitief toegankelijk is voor elke platformgebruiker, is immersief leren zo goed als altijd aanzienlijk goedkoper dan traditioneel leren.
Ten slotte, omdat immersive learning zo effectief is, hoeven er minder uren van medewerkers te worden besteed aan L&D en wordt de productiviteit en medewerkertevredenheid in de hele organisatie verhoogd.
Mythe 4: Het is te hightech om op grote schaal uit te rollen
Dacht je dat VR- en AR-trainingscontent alleen toegankelijk is met zo’n (superlelijke) VR-bril?!?
Immersieve leerinhoud is minstens net zo impactvol wanneer deze toegankelijk is met een smartphone, tablet, laptop of desktop. Gebruikers hoeven alleen maar in te loggen op een extern platform om toegang te krijgen tot het materiaal, dat vaak kan worden gedownload voor offline gebruik. Als uw teamleden een smartphone hebben, kunnen ze profiteren van immersieve reality-training. We horen geregeld dat de virtuele omgeving en/of personen niet hyperrealistisch DUS minder effectief zou zijn als leeromgeving. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat deze vooronderstelling onjuist is. De ervaring voelt echt, ook wanneer de omgeving niet hyperrealistisch is. Bij het lezen van een roman of thriller ontvouwt de wereld zich in ons hoofd en bij het zien van Disney’s “Bambi” komen de tissues tevoorschijn ook al zien we heus wel dat het een tekenfilm is.
Mythe 5: Het is alleen nuttig voor het oefenen van fysieke vaardigheden
Wie denkt dat de inzet van VR- en AR-leerplatforms zich beperkt tot de domeinen van fysieke en technische vaardigheidstraining, doet deze vorm van leren ernstig tekort. De immersieve technologie van DialogueTrainer biedt een effectieve, schaalbare en consistente manier om trainingen op het gebied van soft skills te geven, om professionele gespreksvoering te leren en te verbeteren, terwijl het studenten en docenten/trainers ook zinvolle, op data gebaseerde feedback over (de ontwikkeling van) hun prestaties geeft.
VR-simulaties bieden een laagdrempelige manier om gesprekken met een hoge impact te oefenen en een emotionele connectie voor studenten te bevorderen. Met behulp van avatars kunnen bijvoorbeeld moeilijke gesprekken over leiderschap, HR, sales, klantenservice en meer worden geoefend.
De toonaangevende immersieve technologieplatforms triggeren eenzelfde stress en emotie in uitdagende gesprekken en leggen gegevens vast over beslissingen van studenten en werknemers en hun gedragsreacties. Deze platforms stellen organisaties in staat om studenten/werknemers met een hoog EQ te identificeren, normen vast te stellen, de empathie en betrokkenheid van het personeel te verhogen en veranderingen in menselijk gedrag te stimuleren en in gang te zetten.
In dit tijdperk van thuiswerken, “remote working”en geografisch verspreide bedrijven en het steeds groeiende belang van sterke soft skills voor professioneel succes, biedt immersive tech de perfecte oplossing om de vaardigheidskloof te dichten.
Nu we de mythen hebben doorbroken die u mogelijk tegenhielden, is het tijd voor u om te verkennen en te investeren in geavanceerde immersieve technologie voor de L&D-behoeften van uw team.