David Hulsenbek (CHRO Salta Group) in gesprek met Rienke Vingerling en Frank van der Meulen van DialogueTrainer: ‘AI is geen silver bullet, wel een handig hulpmiddel’
De ontwikkelingen op het gebied van AI gaan razendsnel. Hoe navigeer je als organisatie door deze technologische revolutie zonder de menselijke factor uit het oog te verliezen? David Hulsenbek, CHRO van onderwijs- en opleidingsinstituut Salta Group, deelt zijn visie op de impact van AI op de toekomst van werk en leren.
Wat is volgens u de impact van AI op de HR-sector?
“De precieze gevolgen zijn nog onduidelijk, maar de impact is onmiskenbaar groot. Sinds de introductie van ChatGPT is er een explosie van ideeën en discussies over de potentiële impact op ons vakgebied. Ik ben van nature een ‘sceptische romanticus’, en mijn aard geeft me in dat AI ongetwijfeld impact zal hebben, maar dat we moeten waken voor overhaasting. Bij Salta Group experimenteren we al met AI-toepassingen, bijvoorbeeld voor dataverwerking en -analyse. We beginnen te wennen aan het idee van AI in HR, maar zoeken nog naar concrete toepassingen met grote impact. Mogelijkheden voor grootschalige cv-selectie zijn er, maar die hebben we hier niet direct nodig. Ook het automatisch samenvatten van informatie over relevante ontwikkelingen vind ik interessant.
Verder heeft AI indirect natuurlijk gevolgen. Kijk bijvoorbeeld naar onze callcenters. AI helpt daar bij het beantwoorden van veelgestelde vragen, wat leidt tot snellere en consistentere antwoorden. Dit verhoogt de klanttevredenheid en maakt het werk voor onze medewerkers aangenamer. Tegelijkertijd moeten we realistisch zijn: op korte termijn kan deze efficiëntieslag leiden tot personeelsreducties. Het is aan ons als HR-professionals om hier verantwoord mee om te gaan en nieuwe kansen te creëren voor onze medewerkers.”
Hoe ziet u de rol van AI in het onderwijs evolueren?
“AI biedt veel mogelijkheden voor personalisatie en efficiëntie in het onderwijs. Als opleidingsorganisatie zien we enorme kansen voor AI binnen het leerproces. We bieden een breed scala aan opleidingen aan, en een uniek voordeel is dat al onze medewerkers gratis gebruik kunnen maken van onze 6.500 opleidingen.
AI kan helpen bij het structureren van informatie, het maken van examenvragen en het personaliseren van leertrajecten. We werken bijvoorbeeld aan een aanpak die de ambities van medewerkers koppelt aan ons opleidingsaanbod. We hebben al de beschikking over veel geanonimiseerde data via Opleiding.nl, ons online platform met honderdduizenden gebruikers. Op metaniveau, en met toestemming van de ondernemingsraad, mogen we die geanonimiseerde data deels intern gebruiken om te analyseren welke opleidingen het beste passen bij de loopbaandoelen van onze medewerkers.”
Welke technologische ontwikkelingen op het gebied van AI verwacht u?
“AI-technologie ontwikkelt zich razendsnel, met steeds geavanceerdere toepassingen. De snelheid waarmee dit gebeurt, is verbazingwekkend. Neem bijvoorbeeld GPT-5: in theorie kun je daarmee binnen enkele minuten een complete cursus bouwen, compleet met een levensechte avatar als taalcoach. Deze ontwikkelingen roepen vragen op over de toekomst van formeel onderwijs. De vraag is of een dergelijke ‘doe-het-zelf’-opleiding voldoet aan eisen van kwaliteit en didactiek. We zien ook een trend in de democratisering van AI-gebruik.
Momenteel vereist het effectief gebruik van AI nog specifieke vaardigheden, maar ik verwacht dat dit in de toekomst veel toegankelijker wordt, vergelijkbaar met hoe programmeren toegankelijker is geworden met low-code oplossingen.”
Wat zijn volgens u de belangrijkste maatschappelijke implicaties van de opkomst van AI?
“AI roept ethische vragen op over privacy, werkgelegenheid en de rol van menselijk contact. Een van mijn grootste zorgen is de potentiële fragmentatie van informatie en kennis. Als iedereen met AI zijn eigen ‘waarheid’ kan genereren, hoe waarborgen we dan een gedeeld begrip van de realiteit? Dit heeft grote implicaties voor onderwijs, media en democratie.
Daarnaast zie ik veranderingen in de communicatiepatronen van jongeren. Ze zijn niet per se mensenschuw, maar communiceren anders. Waar ik misschien wekelijks contact heb met twee vrienden, onderhouden zij relaties met tientallen mensen tegelijk. Dit roept vragen op over de ontwikkeling van sociale vaardigheden in een door AI gedreven wereld. Wellicht zien we in de toekomst zelfs AI-avatars die jongeren trainen in gesprekstechnieken.”
Wat ziet u als de grootste uitdagingen en kansen voor HR in het AI-tijdperk?
“De grootste uitdaging is het vinden van de juiste balans tussen AI-toepassingen en menselijke expertise. Bij Salta Group denken we continu na over de vraag hoe we de binding behouden tussen medewerkers en de organisatie in een tijd van snelle technologische veranderingen. Als portfoliobedrijf met vele merken en opleidingen is het belangrijk om een overkoepelende identiteit te creëren.
Als romanticus zou ik graag zien dat AI meer ruimte creëert voor menselijk contact door taken te automatiseren. Maar als we kijken naar 150 jaar industriële geschiedenis, zien we een voortdurende drang naar efficiëntie. Ik verwacht niet dat we allemaal 28 uur gaan werken terwijl robots de rest doen. Wel denk ik dat AI nieuwe banen zal creëren, ook in onze opleidingssector. Uiteindelijk gaat het erom hoe we AI kunnen inzetten om mensen te ondersteunen en te ontwikkelen, niet om ze te vervangen. De uitdaging ligt in het vinden van de juiste balans, waarbij de focus ligt op het creëren van meerwaarde voor zowel de organisatie als de medewerkers.”
Welke ervaringen heeft u persoonlijk met AI?
“Ik gebruik AI voor informatiestructurering en brainstormen, en experimenteer met verschillende toepassingen. Ik onderhoud contact met vakgenoten en lees veel over AI. Een recent voorbeeld van mijn ervaring met AI is het gebruik ervan voor het samenvatten van interviews, vergaderingen en gesprekken. Dit soort toepassingen laten zien hoe AI kan helpen bij het verwerken van grote hoeveelheden informatie, wat voor ons als HR-professionals enorm waardevol kan zijn.”
Hoe ziet u de toekomst van HR en onderwijs in een door AI gedreven wereld?
“De technologie ontwikkelt zich zo snel dat het moeilijk is om lang vooruit te kijken. Daarom pleit ik voor een flexibele aanpak, waarbij je als organisatie snel kunt inspelen op veranderingen. Ik geloof dat AI zal helpen bij het efficiënter maken van processen en het verbeteren van leerresultaten, maar het menselijke aspect in onderwijs blijft cruciaal en essentieel. Voor ons als HR-professionals betekent dit dat we moeten focussen op de toegevoegde waarde die mensen kunnen bieden naast AI. We moeten onze medewerkers helpen zich te ontwikkelen in vaardigheden die complementair zijn aan AI, zoals kritisch denken, creativiteit en emotionele intelligentie.
Tegelijkertijd moeten we anticiperen op de democratisering van AI-gebruik en onze medewerkers voorbereiden op een wereld waarin AI-vaardigheden steeds belangrijker worden.”
Wat is uw advies aan andere HR-professionals die worstelen met de integratie van AI in hun organisatie?
“Beschouw AI niet als een silver bullet die al onze problemen oplost, maar als een krachtig hulpmiddel dat ons werk kan verrijken en verbeteren. Blijf wendbaar en experimenteer met nieuwe toepassingen. Denk ook na over de grotere implicaties van AI voor je organisatie en medewerkers op de lange termijn. Investeer in de AI-geletterdheid van je team en jezelf. Begrijp de basisprincipes, de mogelijkheden en de beperkingen van AI. Dit stelt je in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over de inzet van AI in je organisatie. Wees niet bang om te beginnen met kleine, concrete toepassingen zoals we hebben gedaan in onze callcenters. Leer van deze ervaringen en schaal geleidelijk op. Houd daarbij altijd rekening met de impact op je medewerkers en zoek naar manieren om hun vaardigheden te ontwikkelen in lijn met de AI-ontwikkelingen. En vergeet niet: het gaat er uiteindelijk om hoe we AI kunnen inzetten om mensen te ondersteunen en te ontwikkelen, niet om ze te vervangen. De menselijke factor blijft cruciaal in ons vak, ook in een door AI gedreven wereld.”