De hoogste tijd voor een nieuwsbrief

In deze tijd van veelvuldig thuiswerken, spreken we meer mensen dan ooit. Zonder reistijd is een afspraak zo gemaakt. We missen het plezier van een fysieke ontmoeting en nog eens ergens komen zonder meer. En toch blijkt het goed mogelijk om op afstand duurzame relaties te ontwikkelen. De manier waarop we gesprekken voeren verandert, maar wat niet verandert is wat ons in gesprekken drijft.
De afgelopen maanden waren voor ons maanden van snelle ontwikkeling in onderwijs en zorg, ontwikkeling in commerciële organisaties, kwaliteitsslagen bij de rijksoverheid en internationalisering. In deze nieuwsbrief geven we je een update van een aantal ontwikkelingen. Omdat we weten dat je interesse hebt, maar ook zodat jij kunt zien wat je aan ons kunt hebben en waar kansen liggen om samen te innoveren. Een aantal wapenfeiten onder elkaar.

Gesprekken via een beeldscherm het nieuwe normaal

Nog niet zo lang geleden hoorden we vaak als reactie op ons platform: “Kan dat niet in VR, dat is toch veel realistischer?” ”Ja, dat kan wel,” zeiden we dan “maar voor een gesprekssimulatie maakt het niet echt uit of je in een andere fysieke omgeving zit.” Deze vraag horen we bijna nooit meer. Iedereen is het inmiddels gewend om tegen een beeldscherm te praten. Wat dat betreft heeft de realiteit zich aan ons platform aangepast. Toch werken we juist in deze tijd ook aan een virtuele leer-apotheek, waarbij je met VR bril op, oefent met gesprekken en handelingen in een apotheek.

Leiderschap op afstand

In Nederland en de rest van de wereld, zien we recent weer wat goed leiderschap waard is. Om aan veranderingen het hoofd te bieden is visie belangrijk: je moet je een beeld vormen van de situatie en waar je naartoe wilt. Juist bij een crisis is het lastig om goed te zien waar iets heen gaat. Je oriënteert je voortdurend door te kijken, en door met anderen te overleggen en informatie op te halen. En waar nodig stuur je. Dit vraagt om goede gesprekstechnieken.
Bijna iedereen die we spreken over hoe gesprekken in hun organisatie nu gaan, geeft aan dat veel is veranderd. Een online gesprek komt vaak eerder to the point, maar als je thuis werkt en bij elkaar ‘in huis’ komt kun je ook snel afdwalen. Ook vindt veel coördinatie in organisaties, plaats tussen echte gesprekken door, doordat je ziet wat anderen doen of hoort waar ze over praten of klagen. Lang thuis zitten heeft zeker een effect op de werk-privé balans en in soms ook op je gevoel dat je ergens deel van uitmaakt. In onze blog 5 soft skills voor leidinggeven op afstand kon je eerder lezen welke vaardigheden managers en organisaties hierbij het meeste hielpen.

En voor leidinggevenden die meer willen oefenen hebben we daarnaast “Leiderschap en management” ontwikkeld, een pakket met vijf gesprekken die jouw team kunnen helpen. Elk van deze gesprekken is gebouwd met experts en gevalideerd met input van inmiddels 100 spelers.

DT in getallen

Als online platform is de kwaliteit van materiaal een van twee aspecten die we voortdurend in de gaten houden. Het tweede aspect is uiteraard de mate van gebruik. Dat gebruik is vooral in het afgelopen jaar fors gegroeid, zowel in het aantal spelers met een licentie, als het aantal speelsessies van deze spelers. Beide getallen lopen inmiddels ruimschoots in de cijfers.

20.950 unieke gebruikers
Ruim 85.000 volledige speelsessies

Inmiddels zijn 53 simulaties meer dan 1.000 keer gespeeld en twee simulaties meer dan 5.000 keer.

DialogueTrainer Zorg

Al vanaf ons prilste begin bouwen we veel simulaties gericht op de Zorg. Hier bestaan veel gestandaardiseerde en uitgebreid gedocumenteerde gespreksmethodes. De kwaliteit van gespreksvoering hoog, omdat duidelijk dat veel op het spel staat. Voorbeelden van uitvoerig gedocumenteerde methodes zijn Motiverende Gespreksvoering, het Calgary Cambridge model voor consultvoering en Triage, waarmee doktersassistenten snel de ernst van een hulpvraag inschatten.Een effectief gesprek is ook afhankelijk van de inbreng van de patiënt, die zich vaak minder assertief en vragend opstelt in de veronderstelling dat de arts alles weet. Juist deze onderlinge relatie is de reden geweest voor ons om de Oefendokter te ontwikkelen, die we binnenkort opnieuw uitbrengen.

Covid zet onze zorg inmiddels al ruimschoots een jaar onder grote druk. Voor veel professionals is er weinig ruimte voor training. Voor studenten is de situatie juist omgekeerd. Zij hebben minder toegang tot stageplekken of contact met cliënten. Maar ook zien we meer studenten zich opgeven voor studies in de sector. De maatschappelijke aandacht en vooral ook de waardering voor de sector zijn enorm gestegen. En dat werd wel eens tijd. In opleiding komt de nadruk steeds meer op gespreksvaardigheden en het oefenen daarvan. Hier helpt onze oplossing inmiddels zo’n acht Universiteiten en twintig hogescholen. , Recent heeft één hogeschool zelfs het volledige communicatie boek op de boekenlijst heeft vervangen door ‘DialogueTrainer Zorg’ met 13 gesprekssimulaties.

DialogueTrainer Triage

Met Scalda hebben we de afgelopen maanden gewerkt aan simulaties rond Triage voor de opleiding doktersassistenten. Hier komt een pakket uit voort dat ook voor andere onderwijsinstellingen beschikbaar is. In een veilige omgeving ga je aan de slag met tien triagegesprekken, variërend in urgentie van U1 tot U5, van een beller over een teek, tot een kortademig kind. Eerst leer je vaststellen of een patiënt ABCDE stabiel is. En als de patiënt stabiel is, vraag je door vanuit een ingangsklacht om de urgentieclassificatie in te schatten.

Accreditaties

In de zorg krijgen we steeds vaker vragen van klanten over accreditatie. Inderdaad zijn steeds meer van onze online opleidingen geaccrediteerd. Zowel Motiverende Gespreksvoering als Samen Beslissen (met Vilans) zijn inmiddels geaccrediteerd, waardoor professionals ook Professionaliseringspunten (PE punten) kunnen verkrijgen. Goed Begrepen (met Pharos) wordt op dit moment ook geaccrediteerd. Als je meer wilt weten beantwoorden we graag je vragen.

Internationalisering

Inmiddels bijna twee jaar geleden hebben we met een zeer gewaardeerde partner in de Verenigde Staten, Dr. Mary Hodorowicz, een van onze beste en meest succesvolle simulaties ontwikkeld: “stoppen met roken”. Deze is inmiddels uitgebreid gevalideerd met studenten en professionals. Daardoor sluiten antwoordopties en feedback goed aan. De simulatie vind je ook terug in onze leeromgeving Motiverende Gespreksvoering, die in Nederland, België en de VS wordt ingezet voor het trainen van studenten. De inzet van deze simulatie in de VS heeft recent geleid tot een project voor ACS, de child welfare organisatie van de staat New York. Hier doen we nu een onderzoek met 250 professionals, waarbij via een simulatie wordt gemeten in hoeverre zij MI-skills gebruiken om met ouders in gesprek te komen. Dat steeds vaker met simulaties wordt gemeten, zegt daarbij iets over de kwaliteit van simulaties: om te kunnen meten moeten antwoordopties immers heel goed aansluiten op wat mensen willen doen.

Ook met Veterinary DialogueTrainer timmeren we aan de weg. Dit initiatief draait om simulaties voor animal healthcare. In samenwerking met St. Anna Advies uit Nijmegen en Circa Healthcare uit de VS ontwikkelen we uiteenlopende simulaties voor de sector van preventive healthcare tot omgaan met stress. Dit doen we ook in het Engels en Duits. Dit initiatief is extra bijzonder, omdat de faculteit diergeneeskunde aan de UU, een van de oorspronkelijke initiatiefnemers is achter DialogueTrainer. Zo blijven we dus ook dicht bij huis.

Reclasseringsmedewerkers in Indonesië

Nog een bijzonder buitenlands project verdient de aandacht. Binnen Saxion International Office is een internationaal project gestart waarbij reclasseringsmedewerkers in Indonesië opgeleid worden in samenwerking met de Universiteit van Bandung. Het project bevat ook een onderdeel Communicatieve vaardigheidstraining waarvoor DialogueTrainer ingezet gaat worden. De voorbereidingen zijn in volle gang om binnenkort de eerste simulaties in het Indonesisch op te leveren.

DialogueTrainer als voorbeeld van hoogkwalitatieve e-learning

Toch wel een grote eer, om vorige week gastspreker te zijn op de EU level conference: Modernising EU justice systems by boosting training of justice professionals. Voor 167 deelnemers presenteerden wij online ons platform en hoe dit kan worden gebruikt om zowel mensen grootschalig te trainen als om expertise tussen culturen te vergelijken. Scenario’s achter simulaties maken immers heel inzichtelijk wat binnen een cultuur geldt als best practice en waar belangrijke leerdoelen liggen. Juist dit is waar wij willen uitblinken: bij het ontwikkelen, valideren en bespreekbaar maken van gespreksexpertise. En ondertussen levert dat voor spelers uitdagende, leuke en leerzame simulaties op.