DialogueTrainer op het B-learning congres 2024: leren transformeren en bouwen aan impact

Wat hebben opleidingsprofessionals nodig om toekomstbehendig te zijn?

Deze vraag stond centraal tijdens het congres van het B-learningplatform van de NVZ en NFU op 11 juni 2024. Suzanne Bader van Spaarne Labs verzorgde een workshop om opleiders, adviseurs, managers en hr-professionals van ziekenhuizen en zorginstellingen te laten ervaren wat je leert van de gesprekssimulaties van DialogueTrainer en hoe het gebruik van simulaties meetbare impact heeft.

Uitdagingen op de werkvloer

Zorgverleners staan vaak voor uitdagende situaties waarbij communicatieve vaardigheden essentieel zijn, zowel in relatie tot patiënten en hun naasten als onderling. 

Wat doe je als een collega haar minder leuke klus aan jou opdringt, hoe ga je om met een boos familielid van een patiënt of hoe maak je bespreekbaar dat praten over een patiënt midden op de gang ‘not done’ is? 

Praktische, laagdrempelige trainingstool voor gespreksvaardigheden

DialogueTrainer is een online trainingstool die laagdrempelig de mogelijkheid biedt om met hulp van een avatar te oefenen welke aanpak in de communicatie het beste werkt. Na het spelen van een simulatie ontvang je scores en feedback, waardoor je direct ziet wat je al goed doet en wat je kunt verbeteren. 

Workshop om DialogueTrainer zelf te ervaren

Tijdens de workshop introduceerde Suzanne DialogueTrainer en legde ze uit waarom het zo’n relevante tool is in de zorg. Ook deelde Suzanne haar ervaring met DialogueTrainer binnen Spaarne Gasthuis en zei daarover: ‘Alles is ook mogelijk, je kunt het heel eigen maken en daar ondersteunt DialogueTrainer helemaal bij. Het is een mooie aanleiding ook om het te hebben over gespreksvaardigheden en wat er nodig is om je hier goed staande in te houden.’ Vervolgens kregen de deelnemers de kans om zelf een simulatie te spelen. De reacties waren enthousiast: de oplossing van DialogueTrainer sluit aan bij de behoefte en het verlangen om laagdrempelig communicatieve vaardigheden te trainen.

Meer weten over DialogueTrainer in de zorg?