Geslaagde workshop gespreksscenario’s bouwen

Onlangs hebben we een interessante workshop georganiseerd met als centraal thema lastige gesprekken in de zorg. Tijdens de workshop gingen deelnemers zelf aan de slag met het bouwen van gespreksscenario’s om zo op een leuke manier kennis te maken met DialogueTrainer en onze tool Communicate. Ook voor onszelf was het een leuke ervaring waar we nieuwe dingen van hebben opgestoken. In deze blog geven we een korte impressie van de workshop.

De workshop startte met een korte introductie over wie wij zijn en onze tool Communicate. Daarna gingen de deelnemers al snel aan de slag met het spelen van enkele gespreksscenario’s. Zo maakte de groep alvast kennis met de tool en de verschillende mogelijkheden daarvan. Dit was nodig voor het tweede deel van het programma waarin ze zelf gespreksscenario’s gingen bouwen.

Workshop DialogueTrainer

Kiezen van de context

Voor het zelf bouwen van gespreksscenario’s kozen de deelnemers als context een lastige situatie die zij herkennen uit hun eigen beroepspraktijk. Eén van de duo’s koos bijvoorbeeld voor een situatie waarin een verpleegkundige een patiënt begeleidt die zojuist heel slecht nieuws te horen had gekregen. Er komt veel op de patiënt af, hierdoor wordt de informatie niet allemaal onthouden en de emoties zitten hoog. Een verpleegkundige kan dan ondersteuning bieden aan de patiënt, maar dit zijn vaak lastige momenten. Een ander duo koos voor een situatie waarin een geïrriteerde klant bij de dierenarts aan de balie kwam om voer te halen voor zijn huisdier. De klant had haast en geen zin om veel te betalen. Dit soort gesprekken zijn erg uitdagend, omdat je altijd de balans wilt houden tussen een tevreden klant en wat het beste is voor het dier.

Uitdagend

De deelnemers ontdekten al snel dat het opzetten van een gespreksscenario meer uitdagingen met zich meebrengt dan vooraf mogelijk gedacht. Er komt veel kijken bij het in kaart brengen van een conversatie en alle mogelijke richtingen waar een gesprek naartoe kan gaan. Elke gespreksroute veroorzaakt een andere emotie en reactie bij de tegenspeler. Het bouwen van een goed gespreksscenario vereist dus enige expertise. Onder begeleiding slaagden de deelnemers erin om in een relatief korte tijd een aantal mooie gespreksscenario’s te bouwen!

De workshop was erg leuk en leerzaam.

Verder bouwen

Tijdens het bouwen merkten we dat de deelnemers erg betrokken raakten bij hun eigen gespreksscenario’s. We hoorden verschillende reacties van iets wat we zelf maar al te goed herkennen: dat het bouwen van een gespreksscenario vooral ook ontzettend leuk is om te doen! Aan het einde van de workshop gaven de deelnemers dan ook aan graag nog even verder te bouwen om hun gespreksscenario af te maken. Dit soort reacties maakt dat we de workshop als succesvol beschouwen en ook in het volgende jaar weer een aantal workshops zullen organiseren!