Online gesprekken oefenen met virtuele trainingsacteurs. Al sinds 2013 spelen professionals én studenten zichzelf gespreksvaardig met onze software. Tijdens een feestelijke lancering op 29 mei presenteerden we het vernieuwde DialogueTrainer platform. Mét nieuwe characters. Om nog beter gesprekken te kunnen oefenen.
Een nieuw logo, huisstijl en website
Met de presentatie van het vernieuwde platform, gaat DialogueTrainer een nieuwe fase in. Daarbij hoort een nieuw jasje: een nieuw logo, een nieuwe huisstijl, en een nieuwe website.
Tijdens de lancering hebben de aanwezigen ons nieuwe logo als eerste kunnen bewonderen. “Dit logo vertelt hoe in onze scenario’s emotie en mens, en data en ratio samen komen. Rood staat voor de mens, of cursist, met een uitdaging die energiek maakt maar ook spanning oproept. Blauw staat voor theorie en digitalisering, het feit dat we meten en inzichtelijk maken, en scenario’s door inzet steeds verder verbeteren. Met een ‘opgetrokken wenkbrauw’, die bij gezichtsexpressies een teken is van controle, maar ook van plezier”, aldus CEO Michiel Hulsbergen.
Communicate! wordt DialogueTrainer
Naast het nieuwe logo voor DialogueTrainer, is er een belangrijke verandering voor ons platform Communicate!, dat mede-ontwikkeld werd op de Universiteit Utrecht. Dit platform heeft een nieuwe naam gekregen, en gaat vanaf heden door als het ‘DialogueTrainer’ platform.
CTO Jordy van Dortmont: “DialogueTrainer is een unieke naam en geeft een goed beeld van wat we als bedrijf en als platform bieden. Klanten vinden het herkenbaar en gebruiken de naam vaak al voor ons platform.” Het DialogueTrainer platform is voortaan vindbaar op dialoguetrainer.app.
Nieuwe characters voor meer beleving
Eén van de belangrijkste veranderingen van het platform, is de introductie van nieuwe 3D characters. De achterliggende software maakt het mogelijk om talloze verschillende characters te ontwikkelen, afgestemd op de behoefte van de klant. CTO Jordy van Dortmont: “Onze klanten zijn heel divers. Dat betekent dat onze character database ook heel divers moet zijn. Dat kunnen we met de nieuwe software makkelijker bereiken.”
Daarnaast hebben de nieuwe characters nog meer voordelen. “Door hun levensechtheid, is de beleving tijdens het spelen van scenario’s meer immersief. Bovendien zorgt de nieuwe manier van 3D visualisatie voor mooie belichting en fantastisch detail.”
Plug & play en maatwerk
Niet alleen de software is vernieuwd. Ook de manier waarop deze wordt gebruikt om gesprekken te ontwikkelen. DialogueTrainer CEO Michiel Hulsbergen: “Door onze jarenlange ervaring met gesprekken, hebben we gezien dat er veel overlap zit in gesprekken bij verschillende organisaties. Ze volgen een bepaalde structuur, en reacties kunnen gecategoriseerd worden. Zo ontwikkelen we kennis over gesprekken.”
“Dat stelt ons in staat om voor bepaalde gesprekken templates te ontwikkelen. Op die manier kunnen we ook meer Plug & Play producten gaan aanbieden: zodat klanten sneller aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld VijftienGesprekken, waarbij we 15 in organisaties veelvoorkomende gesprekken hebben gebouwd, of gesprekken met betrekking tot Scrum of Motiveren. Daarnaast blijven we ons uiteraard ook op maatwerk focussen.”
Verleden en toekomst
Naast kijken naar de toekomst, en de presentatie van het vernieuwde DialogueTrainer platform, hebben we tijdens de lancering teruggekeken naar het ontstaan van DialogueTrainer.
DialogueTrainer CSO Prof. Johan Jeuring heeft verteld hoe het idee voor een online simulatie ontstond, als methode om grote groepen studenten te trainen in communicatie. “Bij oefeningen met elkaar ontbreekt vaak referentiekader en men kent elkaar ook als medestudent. Professionele acteurs zijn weinig beschikbaar en voor veel opleidingen te duur. Online training lost dit op doordat voortdurend kan worden geoefend, en voegt daarnaast als extra mogelijkheid toe dat via feedback en scores inzicht ontstaat in leerdoelen. Zowel voor de student, als voor de docent die dit mee kan nemen in het onderwijs”, aldus Jeuring. Met name zegt hij trots te zijn op hoe het project samen met docenten/communicatietrainers van de Universiteit Utrecht tot stand is gekomen.
Maarten van der Smagt, onderwijsdirecteur Psychologie aan de Universiteit Utrecht, heeft daarnaast uitgelegd hoe het DialogueTrainer platform gebruikt wordt voor onderzoek. Zowel op het gebied van effectmeting, als op het gebied van simulatieonderzoek waarbij het DialogueTrainer platform ingezet wordt als gestandaardiseerde onderzoeksomgeving. En dat biedt volgens hem volop mogelijkheden voor de toekomst.
Via deze weg willen we iedereen bedanken voor hun aanwezigheid!
Foto’s: Sebastiaan ter Burg, CC BY 4.0