Krachtige basiszorg

“De leeromgeving bood mij de gelegenheid om in alle rust te oefenen met Krachtige basiszorg en het 4D-model op het moment dat het mij het beste uitkwam, en dat alles in een veilige leeromgeving.”

Samenwerkende organisaties

Deze leeromgeving is de doorontwikkeling van de ‘virtuele patiënt’ van Krachtige basiszorg. Deze opdracht is op initiatief van- en gefinancierd door Rijnmond Dokters vanuit het netwerk Krachtige basiszorg, met collega’s, inhoudelijke experts en KBZ-zorgverleners, waaronder Overvecht Gezond als de initiatiefnemer, gefinancierd door Rijnmond en netwerk Krachtige Basiszorg als samenwerkingspartner.

Krachtige basiszorg is een integrale aanpak gericht op bewoners met hoge gezondheidsrisico’s en problemen in meerdere leefdomeinen. Een manier van kijken, leren en doen door professionals op gebied van zorg, sociaal welzijn en preventie.

Herken je momenten waarop je het overzicht mist in complexe situaties of wanneer een bewoner terugkeert met dezelfde klachten?

Vind je daarnaast moeilijk ruimte, om nieuwe methodieken te leren, dan is deze leeromgeving speciaal gemaakt voor jou!

Krachtige basiszorg is dé methode om in complexe situaties overzicht te creëren. In deze training ontdek je hoe je het 4 domeinen(4D)-model effectief kunt inzetten en wat de voordelen zijn, waaronder verbeterde regie voor de patiënt of cliënt, meer tevredenheid bij professionals en een doelmatigere inzet van zorg en ondersteuning. De omgeving is ontwikkeld met experts en ervaringsdeskundigen uit het veld, met als doel om de methode Krachtige basiszorg breed te kunnen gaan inzetten.

Huisarts Rebecca Houtman vertelt hoe zij in haar wijk Krachtige basiszorg en het 4-Domeinen model toepast.

Goede zorg vereist samenwerken

Deze leeromgeving is de doorontwikkeling van de ‘virtuele patiënt’ van Krachtige basiszorg. Deze opdracht is op initiatief van- en gefinancierd door Rijnmond Dokters vanuit het netwerk Krachtige basiszorg, met collega’s, inhoudelijke experts en KBZ-zorgverleners, waaronder:

Barbara Blommerde

Projectleider MTVP en Krachtige Basiszorg

Suzy
Alves

Verpleegkundig
Consulent

Pietie Westerneng

Coördinator Persoonsgerichte Zorg & Leefstijl

Ernst-Jan
Wind

Netwerk Krachtige Basiszorg

De simulaties zijn ontwikkeld samen met Vincent de Blok - POH-GGZ in de huisartsenpraktijk De Dame - en Marlies de Jong - vanuit de buurtteamsorganisatie - op basis van hun uitgebreide ervaring met Krachtige basiszorg en het 4D-model. Bij het bouwen van de simulaties zijn keuzes gemaakt op basis van de praktijk binnen regio Rijnmond. Aanpasingen naar andere regio's behoort tot de mogelijkheden.

Resultaat

  • Na het doorlopen van de leeromgeving heb je ervaring met het inzetten van Krachtige basiszorg en met de gesprekken die je in het kader hiervan voert.
 
  • Je weet wanneer je de methode inzet en hoe je patiënten daarmee helpt om weer overzicht te ontwikkelen in een schijnbaar uitzichtloze situatie.
 
  •  Je ontwikkelt in een veilige omgeving inzicht in uitdagingen en ontvangt praktische aanknopingspunten voor hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen, bijvoorbeeld via klassikale training.
 

Een gevalideerde Krachtige basiszorg leeromgeving met interactieve simulaties die aantoonbaar bijdraagt aan het trainen van het 4D model en experimenteren in een veilige omgeving.

Hoe werkt het?

In de leeromgeving tref je een combinatie van theorie en simulaties, waarin je interactief aan de slag gaat met de methode. De simulatie laat je uitdagingen ervaren en je ziet het effect van je keuzes, inclusief wat je bereikt met het model en jouw vaardigheden. 

Communiceren met cliënten is je vak. Door je ervaring leer je snel, maar je weet ook dat overzicht creëren en inzicht bieden in een uitzichtloze situatie bijzonder lastig is. Dit doe je niet in één gesprek, maar in stappen. Daarom leer je ook hoe je een netwerk bouwt rond de patiënt, waarbij je verschillende andere professionals betrekt en activeert.

De simulaties laten je de gesprekken ervaren. Door actief aan de slag te gaan en keuzes te maken, ervaar je uitdagingen in het gesprek en hoe jouw keuzes bijdragen aan je doelen. 

We gaan er natuurlijk vanuit dat je al veel weet: communiceren met cliënten is je vak. Door in de simulaties in alle rust aan de slag te gaan, leer je het hoe je je gesprekken kunt verbreden met behulp van het 4D-model (‘het andere gesprek’). Na afloop van iedere simulatie ontvang je feedback.

Wat kost het?

Individueel

85

1 gebruiker

Praktijk

750

10 deelnemers en
1 coaching dashboard, 6 maanden

Praktijk groot

1.300

20 deelnemers en
2 coaching dashboards, 12 maanden

Vertegenwoordig je een regio of grotere organisatie?

Hoe kun je starten?

Wil je meteen zelf starten dan heb je de mogelijkheid om een van bovenstaande pakketten aan te schaffen door op de knop ‘Start meteen’ te klikken. Wil je liever eerst meer informatie dan kun je een demo inplannen met de knop “Plan een demo” of stuur een email naar frank@dialoguetrainer.com. Frank@dialoguetrainer.com

Contact opnemen

Meer info over Krachtige Basiszorg

Gratis deelname netwerk Krachtige Basiszorg via:

Aan het woord

"Deze doorontwikkeling sluit goed aan bij zowel de individuele scholings-behoefte van de zorg- en hulpverleners als de behoefte van organisaties om Krachtige basiszorg te implementeren: digitaal beginnen om daarna in de praktijk te brengen."

Ernst-Jan Wind - Netwerk Krachtige Basiszorg

"Het biedt de cursisten een veilige leeromgeving om op eigen gelegenheid en tempo het 4D gesprek te oefenen."

Suzy Alves - Verpleegkundig consulent, Rijnmond Dokters

"Vanuit een trainingsperspectief bieden we hiermee een toegankelijke benadering die de hele praktijk ten goede komt. Als trainer heb ik de mogelijkheid om verdere verdieping te realiseren."

Pietie Westerneng - Coördinator Persoonsgerichte Zorg & Leefstijl

Voordelen

Door tijd te investeren in het samen in kaart brengen van achterliggende problemen, wordt zorg meer doelgericht en je helpt de patiënt om ook beter voor zichzelf te zorgen.