Leidinggeven op afstand

Leidinggeven op afstand is momenteel eerder regel dan uitzondering. Liep je voorheen gemakkelijk even langs een collega. Hoorde je nieuwtjes bij het koffiezetapparaat en pikte je een stevige discussie op in je team. Ondertussen is de situatie al even anders. Iedereen werkt online. Hoe ga je hier als leidinggevende mee om? Wat moet je doen? Welke gesprekken voer je en hoe doe je dat goed? En hoe kan online juist helpen?

Online training motiveren

Tips voor leidinggeven op afstand

Overleg via online platforms werkt al veel beter dan telefonisch contact. Als je mensen ziet, signaleer je beter wat er speelt. Maar natuurlijk mis je informatie. Dus hoe organiseer je nu zodat je goed contact houdt met je team en collega’s? En hoe voer je de gesprekken die je hebt zo effectief mogelijk? Hoe houd je iedereen betrokken, zodat men kansen en zorgen ook durft te delen?

Waarom je extra aandacht moet geven?

Je hoort en ziet toch minder dan in een echt gesprek. Een non-verbaal signaal is dan snel gemist. En je ziet mensen alleen tijdens afspraken, waardoor het risico groeit dat teamleden zich anders voordoen dan ze zich voelen. Tot slot verdwijnt voor veel mensen het plezier van samenwerken, in ieder geval deels.

De belangrijkste vijf tips

Succesvol leidinggeven op afstand begint met het organiseren en plannen van gesprekken met je medewerkers. Het is belangrijk daarin aandacht te hebben voor non-verbale signalen en tegelijkertijd gericht en doelmatig te zijn. Gestructureerd gesprekken aanpakken levert namelijk meer resultaten op.

Lees onze vijf belangrijkste tips over leidinggeven op afstand.

Vijf tips

Digitaal leiderschap: hoe creëer je goed presterende teams?

Op afstand werken zal in de toekomst waarschijnlijk een meer constante factor worden voor leiders die teams en organisaties begeleiden. Daarom zul als leider de virtuele werkomgeving moeten begrijpen en beheersen. Om ervoor te zorgen dat geografisch verspreide teamleden op één lijn zitten en betrokken en verbonden zijn. Zodat ze (blijven) presteren. Om high performing teams te creëren op afstand hebben we vijf belangrijke lessen voor je.

Vijf lessen
Digitaal leiderschap

Vier stijlen voor effectief leidinggeven

Stijlen effectief leidinggeven op afstand

Was de rol van leidinggevende de afgelopen jaren al sterk in verandering. De coronacrisis heeft in korte tijd voor nog meer verandering gezorgd. Elke dag kan nu anders zijn, je hebt weinig overzicht en zult daarom flexibel moeten zijn. Je zult je moeten aanpassen en tegelijkertijd anticiperen op wat er concreet gebeurt in je team en in jullie directe omgeving. Dit lukt als je benaderbaar bent en goed kunt luisteren. Hoe blijf je in elke situatie effectief leidinggeven? Met de vier stijlen van situationeel leiderschap gaat jou dit lukken!

Ontdek de stijlen

Vijf tips voor leidinggeven aan thuiswerkers

Als leidinggevende verbonden blijven met je medewerkers op afstand is niet gemakkelijk. Zeker wanneer online vraagt om een andere aanpak en er juist nu leiderschap nodig is. Nieuw is thuiswerken niet meer, maar elkaar weken niet meer persoonlijk ontmoeten is toch andere koek. Je staat simpelweg verder van mensen af. De afstand is niet alleen letterlijk groter, maar ook figuurlijk. Hoe blijf je dan toch op afstand verbonden en geef je effectief leiding aan thuiswerkers?

Leidinggeven thuiswerkers
Leidinggeven aan thuiswerkers

5 soft skills voor leidinggeven op afstand

Soft skills leidinggevende

In een tijd waarbij leidinggeven op afstand de norm is, is het zaak aandacht te hebben voor soft skills. Jouw rol als leidinggevende is in alle opzichten veranderd. Hoe blijf je zichtbaar voor je medewerkers? En hoe zorg je voor onderlinge verbinding tussen je medewerkers? Hier spelen soft skills een grote rol. In deze blog lees je welke soft skills jij als leidinggevende nodig hebt!

5 soft skills

Probeer onze gratis demo

Training coachen collega

Als leidinggevende ben je tegenwoordig steeds meer aan het coachen. Door te coachen ben je op een duurzame manier bezig je medewerkers naar een hoger niveau te brengen. Je coacht zodat iemand zelf tot een oplossing kan komen. Probeer onze gratis demo en ontdek de best practices van het coachgesprek!

Demo coachen

Klantcase leiderschap

Gratis demo proberen    Ik wil me aanmelden voor de nieuwsbrief