Op donderdag 6 december hebben DialogueTrainer, Universiteit Utrecht en Vilans ‘De Oefendokter’ gelanceerd: een online training waarmee ouderen een gesprek met een zorgprofessional kunnen voorbereiden. Tijdens de lancering maakte het publiek kennis met Oefendokter Daan, en werd het belang van De Oefendokter belicht.
Projectleider Johan Jeuring (UU) opende de middag door uit te leggen hoe het project tot stand is gekomen. Zorgprofessionals en studenten van gezondheidsopleidingen oefenen namelijk al langer met de in De Oefendokter gebruikte software, Communicate.
Maar de projectpartners beseften zich dat je niet alleen zorgprofessionals moet trainen, maar ook patiënten. Communicatie is immers tweerichtingsverkeer. Bovendien levert het project voor patiënten volgens Jeuring veel op.
Uit onderzoek blijkt dat als patiënten de juiste vragen stellen aan een arts, ze hun therapie beter volhouden, minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen, en uiteindelijk dus een gezonder leven leiden.
Johan Jeuring
Na de opening volgde een panelgesprek, waaruit duidelijk bleek dat de ontwikkeling van De Oefendokter een proces van co-creatie met verschillende partners en ervaringsdeskundigen is geweest. Zo legde oudere Wim van Lint uit welke problemen hij en zijn vrouw tegenkomen bij een doktersbezoek en hoe het voor hem was om De Oefendokter te testen.
Henk van Zeijts (DialogueTrainer) haakte hier mooi op in, door te laten zien dat speciaal voor meneer van Lint een knop in het spel aangepast was, omdat deze niet duidelijk was voor ouderen. Een mooie illustratie van het belang van co-creatie in dit project.
Samen creëren met ouderen was in dit project ontzettend belangrijk. Daardoor konden we het systeem zo ontwerpen, dat het voor hen duidelijk en logisch is.
Henk van Zeijts
Dat er in het systeem ook veel technische snufjes zitten, bleek uit de toelichting van projectleider Johan Jeuring. Hij ging dieper in op de technische aspecten van de Oefendokter, waaronder de spraakherkenning, waar de Universiteit Utrecht samen met universiteiten uit Edinburgh en Boekarest aan heeft gewerkt.
Ruth Pel (Vilans) benadrukte het belang van Samen Beslissen in het gesprek, en waarom dit in het geval van ouderen soms lastig is.
Ouderen zien de kennis van hun eigen situatie soms als ondergeschikt aan de kennis van de dokter. Of ze zijn bang om als lastig te worden gezien. Dat maakt Samen Beslissen bij deze doelgroep een uitdaging.
Ruth Pel
Corinne Collette, die 35 jaar actief is geweest als huisarts in Utrecht, beaamde de relevantie van Samen Beslissen in de spreekkamer. Zij refereerde daarbij ook nog aan de recent gestarte publiekscampagne Help de dokter met een goed gesprek, waaruit blijkt dat dit onderwerp landelijk hoog op de agenda staat.
Tot slot was het woord aan EIT Digital Directeur Patrick Essers, die uitlegde waarom EIT Digital in het project PrepDoc – waarbinnen De Oefendokter is ontwikkeld – geïnvesteerd heeft. De relevantie en het innovatieve karakter van De Oefendokter speelden daarbij o.a. een grote rol. Ook zei hij uit te kijken naar de volgende fase van het project: het op de markt brengen van De Oefendokter. In dat kader had projectleider Jeuring direct een nieuwtje: het Bartholomeus Gasthuis – waar de lancering plaatsvond – heeft De Oefendokter opgenomen in haar Living Lab!
Vervolgens was het tijd voor de daadwerkelijke lancering. Meneer van Lint had de eer om De Oefendokter te lanceren, met behulp van een grote rode – uiteraard digitale – knop.
Na de lancering volgde de productpresentatie. Scenario-ontwikkelaar Marieke Rams toonde de verschillende functionaliteiten van De Oefendokter.
Met De Oefendokter oefen je verschillende fasen van een doktersconsult. Je start met de casus, en vervolgens ga je aan de slag met Oefendokter Daan. Gastvrouw Sarah helpt je reflecteren en bereidt een echt doktersbezoek met je voor.
Marieke Rams
De middag werd afgesloten met een borrel. Uiteraard konden bezoekers De Oefendokter zelf ook nog spelen. Via deze weg willen we graag iedereen die aanwezig was bedanken voor hun komst!
De lancering in de media
De lancering van De Oefendokter heeft ook verscheidene media bereikt, o.a. Omroep Max, RTL nieuws, RTV Utrecht en ICT&health schreven erover. Daarnaast was De Oefendokter op NPO Radio 1, BNR en Radio M Utrecht en maakte Plus Magazine deze video.
Interesse / meer informatie?
Wil je meer weten over De Oefendokter, of heb je specifieke vragen? Mail dan naar oefendokter@dialoguetrainer.com. Bekijk ook de projectpagina van De Oefendokter.
Foto’s: Sebastiaan ter Burg, CC BY 4.0